top of page

Din investeringsreise med InvestWiser – En grundig gjennomgang


Velkommen til en grundig gjennomgang av InvestWiser – plattformen som tar deg gjennom hele investeringsreisen, fra innsikt i markedet til å bygge en solid portefølje. Jeg heter Didrik Lysvoll, gründer og CEO i InvestWiser, og i denne artikkelen vil jeg forklare hvordan du kan bruke vår plattform til å navigere aksjemarkedet med datadrevne verktøy og kraftfulle analyser. Videoen under gir deg en praktisk gjennomgang, mens artikkelen utdyper hvert trinn i reisen og gir deg en grundigere forståelse av hvordan InvestWiser fungerer.


Skrevet av Gründer og CEO Didrik Lysvoll


Video: Introduksjon til InvestWiser


Her kan du se vår aller første profesjonelle video, der jeg selv tar deg gjennom InvestWiser-plattformen. Dette er en milepæl for oss, og vi er stolte av å kunne vise frem verktøyene våre på en ny og mer engasjerende måte. Videoen er den første i en serie som skal gi deg innsikt i hvordan du best kan bruke InvestWiser til å forbedre din investeringsreise.



Oppdatering av nettsiden og forberedelser til InvestWiser v2.0


Før vi dykker inn i plattformen, vil jeg dele noen spennende nyheter. Vi har nylig oppdatert nettsiden med et nytt design, som forberedelse til lanseringen av InvestWiser v2.0 senere i år. Denne oppdateringen løfter plattformen med forbedret funksjonalitet, hastighet og brukervennlighet. I tillegg til å løfte kjernefunksjonaliteten, introduserer vi også nye verktøy som en AI-chatbot, for å gi deg direkte tilgang til våre unike data – i tråd med vår visjon om å bringe kraften av datadrevet innsikt til alle investorer.


InvestWiser er mer enn en plattform – det er et økosystem som gir investorer tilgang til kraftfulle verktøy i en brukervennlig løsning. Alt fra markedsinnsikt til porteføljesammensetning samles på ett sted, slik at du kan ta bedre og mer informerte beslutninger. Vi omgjør et århundre med forskning om aksjemarkedets drivere til praktiske verktøy, som hjelper deg med å fjerne støy og ta en mer systematisk, disiplinert tilnærming.


Vårt sterke team består av meg, Didrik Lysvoll (gründer og CEO), Stian Broen (CTO), Tormod Moldestad (styreleder), og Thomas Eitzen (styremedlem). Vi er alle medeiere og investorer. I tillegg har vi strategiske støttespillere og investorer som TheFactory, Kobben, og Peter Løvaas, samt økonomisk støtte fra Innovasjon Norge – noe som er et kvalitetsstempel på vår visjon og innsats.


Med snart 6 800 brukere, over 1% av alle aksjonærer i Norge, har InvestWiser vokst organisk gjennom "word of mouth." Brukerne våre har vært avgjørende i utviklingen av plattformen, hvor vårt mål er å demokratisere tilgang til kraftfulle, datadrevne verktøy, slik at alle investorer kan ta smartere beslutninger med kraften av datadrevet analyse rett i sine hender.


1. Market: Få innsikt i markedet



Når du åpner InvestWiser-plattformen, tas du direkte til Market-seksjonen – et kraftfullt verktøy designet for å gi deg en omfattende oversikt over aksjemarkedets tilstand. Dette er ditt utgangspunkt for å forstå markedets bevegelser og få en rask innsikt i de viktigste trendene, alt samlet på ett sted.


Hva tilbyr Market-seksjonen?


  • Hovedindeksen for Oslo Børs: Få en umiddelbar oversikt over hvordan hovedindeksen presterer. Dette gir deg en følelse av den generelle markedsstemningen, enten det er en stigende eller fallende tendens.

  • Sektorer og industrier: Oppdag hvilke sektorer og industrier som er ledende eller henger etter i markedet. Dette hjelper deg med å identifisere hvilke deler av markedet som viser styrke eller svakhet, og hvor potensielle muligheter kan ligge.

  • Dagens vinnere og tapere: Se hvilke aksjer som har steget eller falt mest i verdi. Dette er en glimrende måte å identifisere potensielle aksjekandidater for videre analyse.

  • Mest omsatte aksjer: Hold deg oppdatert på hvilke aksjer som tiltrekker seg mest oppmerksomhet fra investorene, og få innsikt i hvor kapitalen flyter i markedet.

  • Kalendere for utbytter og inntjeningsrapporter: Planlegg investeringene dine bedre med oversikt over kommende utbytter og inntjeningsrapporter. Dette gir deg en fordel ved å vite når nøkkelhendelser er ventet, som ofte kan påvirke aksjekursene.

  • Nyheter: Få de siste markedsnyhetene direkte i plattformen. Dette hjelper deg med å holde deg informert om hendelser som kan ha innvirkning på markedet og selskapene du vurderer.


Hvordan bruke Market-seksjonen til din fordel


Market-seksjonen er utviklet for å gi deg en forståelse av markedet. Det gir deg muligheten til å oppdage trender, få ideer til strategier og identifisere potensielle muligheter basert på markedsbevegelser. Denne oversikten gjør det enklere å se hvor kapitalen flytter seg, hvilke sektorer som viser styrke, og hvilke aksjer som skiller seg ut i markedet.


For de som ønsker å gå dypere, kan du enkelt navigere videre til andre sider i Market-seksjonen. Her kan du utforske enda mer detaljerte data om spesifikke sektorer, industrier og enkeltaksjer, slik at du alltid har et solid grunnlag for din analyse.


Market-seksjonen gir deg et solid startpunkt for hele investeringsreisen, og er verktøyet som sikrer at du alltid har fingeren på pulsen i markedet. Enten du er en erfaren investor eller nybegynner, vil denne siden gi deg de nødvendige innsiktene for å starte din analyse på en informert og datadrevet måte.


2. Screener: Finne potensielle muligheter



Etter å ha fått et godt overblikk over markedet gjennom Market-seksjonen, går vi videre til Screener-seksjonen – et av de mest kraftfulle verktøyene i InvestWiser. Her kan du filtrere og analysere aksjer basert på spesifikke kriterier, slik at du raskt og effektivt kan identifisere de potensielle mulighetene. Screenerne er delt inn i absolutte og relative screenere, som gir deg full fleksibilitet til å navigere markedet etter dine behov.


Absolutte screenere – Finne aksjer basert på faste kriterier


Absolutte screenere lar deg sette spesifikke krav til aksjer, basert på fundamentale nøkkeltall, tekniske indikatorer og mer. Dette verktøyet gir deg full kontroll over hvilke aksjer som kvalifiserer for din investeringsstrategi.


  • Fundamentale nøkkeltall: Du kan filtrere aksjer basert på diverse finansielle parametere som f.eks. lønnsomhet (f.eks. avkastning på egenkapital) og verdsettelse (f.eks. pris til inntjening). Dette er særlig relevant for investorer som ønsker å fokusere på selskaper med solide finansielle fundamenter og bærekraftig vekstpotensial.

  • Tekniske indikatorer: For investorer med fokus på markedstrender, kan tekniske indikatorer som f.eks. glidende gjennomsnitt (f.eks. 200 dagers glidende gjennomsnitt) og relativ styrke (f.eks. relativ styrkeindeks) benyttes for å identifisere aksjer som viser positive tekniske signaler og sterk kursutvikling.


Denne metoden lar deg sette opp dine egne parametere for å finne aksjer som passer din investeringsstil, og gir deg stor fleksibilitet til å tilpasse analysen.


Relative screenere – Sammenligne aksjer mot hverandre


På den andre siden har vi relative screenere, som gjør det mulig å sammenligne aksjer mot hverandre. Her kommer InvestWisers unike QVM-strategi inn i bildet. QVM-modellen er utviklet for å gi deg en systematisk tilnærming til aksjer, ved å rangere aksjer etter tre nøkkelfaktorer: Kvalitet, Verdi, og Momentum.


  • Kvalitet: Vurderer selskapets økonomiske soliditet, effektivitet og stabilitet, med fokus på parametre som f.eks. gjeldsgrad, avkastning på egenkapital, stabil inntjening.

  • Verdi: Evaluerer aksjens prising ved bruk av prisingsmultipler som f.eks. pris til inntjening, pris til bok og direkteavkastning for en helhetlig verdsettelse.

  • Momentum: Måler aksjens kursutvikling over tid, og identifiserer selskaper med sterkere prisvekst relativt til andre aksjer i markedet.


Hver aksje får en rangering fra 0 til 100 på disse faktorene, der 100 er best. Dette gjør det enkelt og raskt å identifisere potensielle muligheter i markedet. Ved å bruke QVM-strategien, kan du fokusere på de aksjene som rangerer relativt høyt på faktorene som er viktigst for deg.


Eksempel: Identifisere muligheter i teknologisektoren


I dette eksempelet bruker vi screeneren for å filtrere aksjer innen teknologisektoren. Vi velger først sektoren som kriterium og sammenligner deretter aksjene i denne sektoren basert på langsiktige data over en periode på fire år. Etter å ha rangert aksjene, identifiserer vi at Atea ligger øverst på listen med en høy rangering innen både kvalitet, verdi og momentum, noe som gjør selskapet til en interessant kandidat for videre analyse.


Denne systematiske tilnærmingen gir deg en objektiv metode for å finne aksjer som presterer best i henhold til de kriteriene som er viktige for din strategi. Du kan tilpasse screenerne basert på sektorer, faktorer, tidsperioder, og mer for å finne muligheter som passer din stil.


3. Analysis: Dypdykk i aksjene



Når du har funnet en lovende aksje, tar Analysis-seksjonen deg videre i investeringsreisen ved å gi en forståelse av selskapets prestasjoner, potensial og risiko. I vårt eksempel har vi valgt å analysere Atea, en aksje vi tidligere identifiserte gjennom screener-funksjonen. Analysis-seksjonen gir deg et helhetlig bilde av selskapets fundamentale, tekniske og relative aspekter, presentert på en strukturert og intuitiv måte.


Klassifisering og rangering – Rask og helhetlig oversikt


Først får du en oversikt over viktige klassifiseringer som gir deg umiddelbar innsikt i selskapets investeringsprofil:


  • Aksjestil: Indikerer hvilken investeringsstil selskapet faller inn under, som «verdi felle», «kontrær aksje», «super aksje», eller andre. Dette er basert på en vurdering av ulike faktorer i vår modell og gir innsikt i hvordan selskapet presterer i markedet.

  • Risikonivå: Gir en vurdering av selskapets risiko, basert på aksjens volatilitet. Dette gir en indikasjon på hvor store kursbevegelser aksjen har hatt, og hvor mye risiko som kan være involvert.

  • Markedsstørrelse: Klassifiserer selskapet som stort, mellomstort eller lite, basert på markedsverdi. Dette gir en indikasjon på både aksjens potensiale og risiko i forhold til markedsstørrelsen.


Denne oversikten hjelper deg raskt med å vurdere om aksjen er i tråd med din investeringsstrategi og risikotoleranse.


QVM-rangering – En objektiv vurdering av aksjen


Vår egenutviklede QVM-rangering gir deg en objektiv vurdering av aksjens prestasjoner innen kvalitet, verdi og momentum – tre nøkkelfaktorer som historisk har vist seg å være drivere for avkastning. Selskapene rangeres fra 0 til 100, der 100 representerer de beste aksjene. Atea har en rangering på 96/100, noe som plasserer selskapet blant de aller beste 4% på børsen. Dette gir en rask og objektiv vurdering av selskapets relative styrke og posisjon, basert på de faktorene som teller for avkastningen over tid.


Teknisk analyse – Innsikt i aksjens bevegelser


Teknisk analyse er et kraftfullt verktøy som visualiserer aksjens prisbevegelser og gir innsikt i markedsdynamikken. Her får du tilgang til verktøy som glidende gjennomsnitt, relativ styrke, og flere andre indikatorer som gir deg et klart bilde av hvordan aksjen har utviklet seg over tid. Dette gjør det mulig å identifisere trender og andre faktorer som påvirker aksjens kortsiktige og langsiktige prisbevegelser.


Estimater – Fremtidige forventninger


For å gi deg en forståelse av selskapets fremtidige potensiale, inkluderer analysen også estimater fra både analytikere og våre egne interne beregninger. Dette inkluderer vekstprognoser, inntjeningsforventninger og prisingsmultipler. Denne informasjonen gir deg et innblikk i hvilke forventninger markedet har til selskapet, noe som er viktig for å vurdere prisingen og vekstpotensialet fremover.


Trafikklysmodellen – En visuell oppsummering av nøkkeltall


En av de mest intuitive funksjonene i denne seksjonen er trafikklysmodellen, som gir deg en visuell representasjon av selskapets nøkkeltall, sammenlignet med andre selskaper i samme sektor og markedet generelt. Nøkkeltallene er fargekodet for å gjøre det enkelt å identifisere styrker og svakheter:


  • Grønt: Indikerer sterke resultater

  • Gult: Viser gjennomsnittlige prestasjoner

  • Rødt: Markerer svakheter


Denne modellen gir en rask og enkel måte å vurdere hvordan selskapet presterer på sentrale nøkkeltall, og hjelper deg med å identifisere hvilke områder som er sterke eller hvor det er forbedringspotensial.


Regnskapsanalyse – En grundig økonomisk evaluering


Til slutt gir analysen deg en regnskapsanalyse som dykker ned i selskapets økonomiske fundament. Her kan du analysere selskapets inntekter, inntjening, egenkapital, gjeld, lønnsomhet, soliditet og flere andre viktige nøkkeltall. Dette gir deg en dyp forståelse av selskapets finansielle styrke og stabilitet, noe som er viktig når du vurderer aksjens langsiktige potensial.


Analysis-seksjonen i InvestWiser gir deg en omfattende verktøykasse for aksjeanalyse. Fra teknisk analyse til regnskapsanalyse og objektiv rangering, tilbyr denne seksjonen innsikt som kan støtte deg i å gjøre grundige vurderinger. Den gir et helhetlig overblikk over selskapets styrker, svakheter og mulige fremtidsutsikter, noe som kan bidra til din egen vurdering av aksjens plass i en portefølje.


4. Portfolio: Bygging av en balansert portefølje



Etter å ha gjennomført en grundig analyse og identifisert aksjer som passer dine investeringsmål, er det neste steget å bygge en balansert portefølje. Portfolio-seksjonen er utviklet for å gi deg en helhetlig oversikt over hvordan aksjene dine presterer samlet, og for å hjelpe deg med å optimalisere porteføljens risiko, avkastning og diversifisering. Denne seksjonen gir deg full kontroll over sammensetningen av porteføljen, med datadrevet innsikt som gjør det enkelt å ta informerte vurderinger.


Samlet oversikt over porteføljens prestasjoner


I Portfolio-seksjonen får du en detaljert vurdering av porteføljens totale prestasjoner, ved hjelp av nøkkelindikatorer som gir deg innsikt i både risiko og avkastning:


  • Beta: Dette målet viser hvor mye porteføljen din svinger i forhold til markedet. En lav beta indikerer lavere svingninger enn markedet, mens en høy beta betyr at porteføljen svinger mer. Dette hjelper deg med å forstå porteføljens risikoeksponering i forhold til markedets bevegelser.

  • Alpha: Alpha måler porteføljens meravkastning utover markedets avkastning. Denne indikatoren viser hvor godt porteføljen presterer sammenlignet med en referanseindeks, og gir deg en klar forståelse av hvor mye porteføljen din har slått markedet.


QVM-rangering – En objektiv vurdering av porteføljens kvalitet


Porteføljen din blir også vurdert gjennom vår egen QVM-modell, som måler aksjene basert på kvalitet, verdi og momentum. Modellen gir en samlet rangering fra 0 til 100, der 100 er best. I vårt eksempel har porteføljen en rangering på 88/100, noe som betyr at aksjene her i gjennomsnitt er blant de beste 12% på børsen. Denne objektive vurderingen gir deg en klar forståelse av den samlede styrken på porteføljen din og gjør det lettere å identifisere områder for forbedring.


Teknisk analyse – Sammenlign porteføljens ytelse med markedet


Teknisk analyse er en annen viktig del av Portfolio-seksjonen, som gir deg en visuell fremstilling av porteføljens ytelse i forhold til markedet. Du kan enkelt sammenligne porteføljens kursutvikling med en referanseindeks, og se hvordan totalavkastningen, inkludert utbytte, har utviklet seg over tid. Dette gir deg innsikt i om porteføljen din presterer som forventet, og om den slår markedet over tid.


Diversifiseringsanalyse – Optimaliser porteføljens risiko og avkastning


En veldiversifisert portefølje er nøkkelen til å redusere risiko og maksimere avkastning, og med diversifiseringsanalysen kan du enkelt evaluere hvor godt porteføljen din er diversifisert på tvers av flere viktige parametere:


  • Sektorer: Få oversikt over hvordan aksjene dine er fordelt på ulike sektorer. Dette hjelper deg med å sikre at du ikke har for stor eksponering mot en sektor, som kan øke risikoen.

  • Risikonivåer: Evaluer hvordan porteføljen din er balansert mellom aksjer med ulike risikoprofiler, fra lav til høy risiko. Dette gir deg en forståelse av den totale risikoen i porteføljen.

  • Markedsstørrelser: Se hvordan investeringene dine er spredt over selskaper med forskjellig markedsverdi, fra store selskaper med stabil vekst til mindre selskaper med høyere vekstpotensial.

  • Faktorstiler: Identifiser hvordan porteføljen din er sammensatt basert på ulike faktorstiler, som verdi, vekst eller momentum, for å sikre en balanse mellom aksjer med ulike karakteristikker.


Denne analysen hjelper deg med å vurdere om porteføljen er riktig sammensatt for å oppnå den ønskede balansen mellom risiko og avkastning. Dersom du oppdager ubalanser i fordelingen, kan du raskt gjøre justeringer for å optimalisere porteføljens prestasjoner.


Nøkkeltall for aksjene i porteføljen


En annen viktig del av Portfolio-seksjonen er muligheten til å få en detaljert oversikt over nøkkeltall for hver aksje i porteføljen. Dette gir deg dyp innsikt i hvordan aksjene presterer individuelt, og hjelper deg med å overvåke utviklingen over tid. Eksempler på nøkkeltall inkluderer utbytte, som viser avkastningen fra utbyttebetalinger, vekstpotensial, som baserer seg på historisk vekst og fremtidige prognoser, prising, som vurderer hvordan aksjene er priset ved hjelp av prisingsmultipler, og lønnsomhet, som fokuserer på marginer og evnen til å generere stabil inntjening over tid.


Disse nøkkeltallene blant flere gir deg en dyptgående analyse av hver aksje, slik at du kan vurdere hvor godt de bidrar til porteføljens samlede prestasjon, og gjøre nødvendige justeringer når det er nødvendig.


Portfolio-seksjonen i InvestWiser gir deg alle verktøyene du trenger for å overvåke, analysere og optimalisere porteføljen din. Med omfattende innsikt i risiko, avkastning og diversifisering, kan du bygge en robust portefølje som er tilpasset dine investeringsmål, og sikre at du har den nødvendige balansen for å minimere risiko og maksimere avkastning over tid.


5. Modellporteføljer og fremtidige oppdateringer



InvestWiser-plattformen hjelper deg med å navigere hele investeringsreisen, fra markedsinnsikt til porteføljeoptimalisering, basert på en datadrevet og systematisk tilnærming. Denne metodikken ligger også til grunn for våre modellporteføljer, som er bygget opp på samme måte som de stegene vi har demonstrert gjennom artikkelen.


Vår første utbytteportefølje, publisert i april 2023, har oppnådd en totalavkastning på 30,1%, mot hovedindeksen 18,8%. Vår første modellportefølje, publisert i juli 2023, har levert en totalavkastning på 30%, sammenlignet med indeksens 17,16%. Den andre modellporteføljen, som publisert i februar 2024, har hittil oppnådd en totalavkastning på 19,45%, mot indeksens 14,71%.


Det er viktig å understreke at modellporteføljene våre ikke er ment som investeringsråd, men snarere et praktisk eksempel på hvordan du kan bruke verktøyene i InvestWiser for å bygge en strukturert og disiplinert portefølje. Alle investeringsbeslutninger må tas basert på din egen analyse og forståelse av markedet.


Når vi ser fremover, jobber vi kontinuerlig med å forbedre plattformen. Den kommende lanseringen av InvestWiser v2.0 vil ikke bare introdusere nye funksjoner, men også ytterligere forsterke brukeropplevelsen, med bedre verktøy, raskere navigasjon og en AI-chatbot for å gi deg enda enklere tilgang til våre unike data. Dette er en del av vår visjon om å gjøre kraftfulle verktøy tilgjengelige for alle investorer.


Til slutt vil vi takke deg for at du har tatt deg tid til å følge denne grundige gjennomgangen. Vi er takknemlige for støtten fra vårt stadig voksende fellesskap – snart 6 800 brukere – og vi gleder oss til å fortsette å vokse og innovere sammen med dere.


For å engasjere deg videre og holde deg oppdatert på våre nyeste nyheter og innsikter, inviterer vi deg til å besøke våre plattformer og ressurser:


For ytterligere lesing og innsikt i våre modellporteføljer og annen verdifull informasjon, kan du utforske våre nylig publiserte analyser:

  • Ny Lansering: InvestWiser 1.4 og Vår Videre Reise: Les mer her

  • Bygg en Solid Utbytte Portefølje med InvestWiser: Les mer her

  • Oslo Børs – Investeringsunivers: Analyse, Portefølje og Screening: Les mer her


Vi oppfordrer deg til å utforske disse ressursene og bli en aktiv del av vårt voksende fellesskap. Sammen kan vi fortsette å bryte nye barrierer og forme fremtiden for investeringer.


Til slutt, husk at gode resultater starter med gode analyser. Vi i InvestWiser jobber for å gjøre kraftfull analyse tilgjengelig for alle, slik at investorer kan ta informerte beslutninger basert på fakta, med disiplin og selvtillit. Vi ser frem til en spennende tid fremover, og takker igjen for deres støtte.


Med vennlig hilsen,  

Teamet hos InvestWiser


Å investere innebærer alltid risiko, og tidligere resultater gir ingen garantier for fremtidige resultater. Det vi deler med deg er kun informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Vi kan ikke garantere at det vi presenterer er fullstendig og korrekt. Når du tar investeringsbeslutninger basert på vår informasjon, er det ditt eget ansvar og risiko som investor. Vi tar ikke ansvar for eventuelle tap, verken direkte eller indirekte, som måtte oppstå som følge av vårt innhold hos InvestWiser. Vårt innhold kan ikke erstatte profesjonell investeringsrådgivning.

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin

Din investeringsreise starter her.

Bli med tusenvis av investorer som bruker InvestWiser for å ta smartere beslutninger. Alt-i-ett plattformen for analyse og innsikt, skapt for deg.

bottom of page