top of page

Muligheter i Teknologisektoren på Oslo Børs: En Datadrevet Tilnærming

Innledning

Globalt har teknologisektoren, særlig i USA, vært en ledende drivkraft i markedene, drevet av trender som kunstig intelligens og digitalisering. Denne sektoren utgjør nå nesten en tredjedel av det amerikanske aksjemarkedet. På Oslo Børs er situasjonen annerledes, hvor energisektoren dominerer, mens teknologisektoren står for kun 4,4% av børsens totale markedsverdi.


Mens den globale teknologisektoren har hatt en kraftig oppgang, har teknologiindeksen på Oslo Børs hatt en annen utvikling. Teknologiindeksen er ned rundt 25% fra toppen i slutten av 2021, mens hovedindeksen har steget med omtrent 23% i samme periode. Likevel har teknologisektoren på Oslo Børs hatt en oppgang på rundt 25% hittil i år, noe som gjør det interessant å følge med på hvordan denne sektoren utvikler seg videre.


I denne artikkelen vil vi utforske hvilke selskaper innenfor teknologisektoren på Oslo Børs som kan være interessante for investorer å analysere nærmere, som en del av deres videre reise på vår plattform.


Skrevet av Gründer og CEO Didrik Lysvoll


Forstå Teknologisektoren på Oslo Børs

Teknologisektoren på Oslo Børs omfatter totalt 37 selskaper, fordelt på to ulike markedsplasser: 24 selskaper er notert på hovedmarkedet, mens 13 er notert på Euronext Growth Oslo, som ofte inkluderer mindre og yngre selskaper. I vår screening har vi valgt å fokusere på hovedmarkedet, der IT tjenester utgjør den største bransjen med 10 selskaper, etterfulgt av programvareapplikasjoner med 7 selskaper. I tillegg finnes det flere andre bransjer med færre selskaper, der markedsverdiene varierer betydelig.


Selv om alle disse selskapene faller inn under teknologisektoren, opererer de med svært ulike forretningsmodeller og i forskjellige markedssegmenter, noe som kan gjøre direkte sammenligninger utfordrende. Hvert selskap har sine egne unike drivkrefter, risikoer og potensial, som kan variere betydelig fra selskap til selskap. Derfor er det avgjørende å utføre en grundig analyse av hvert enkelt selskap for å forstå deres spesifikke bransje og markedsposisjon.


Tilnærming: Bruk av QVM Strategien i InvestWiser

For å screene teknologiselskapene på Oslo Børs har vi valgt å benytte QVM-strategien fra InvestWiser. Denne strategien vurderer selskaper basert på tre sentrale faktorer: kvalitet, verdi og momentum. Ved å likevektsvekta disse faktorene, får vi en omfattende rangering som gir et helhetlig bilde av selskapenes finansielle styrke, markedsprising og ytelse over tid. Denne metodikken gjør det mulig å gjennomføre en systematisk og objektiv sammenligning av selskapene, slik at de som virkelig skiller seg ut blir tydelig identifisert.


I vår analyse har vi valgt perioden “Total,” som kombinerer både kortsiktige prestasjoner (siste 12 måneder) og langsiktige resultater (siste 4 år). Denne tilnærmingen gir en balansert vurdering som tar hensyn til både nåværende markedsforhold og historisk utvikling. Det er verdt å merke seg at små forskjeller i nøkkeltall kan føre til betydelige variasjoner i rangeringen, avhengig av hvilke faktorer som vektlegges. Hvilke faktorer som anses viktigst vil variere fra investor til investor.


Investorer kan enkelt tilpasse screeningen på InvestWiser-plattformen etter sine egne preferanser. Plattformen gir mulighet til å bruke alternative rangeringsmodeller, som QV-modellen, som fokuserer kun på kvalitet og verdi, eller å anvende spesifikke investeringsstrategier som Magic Formula. I tillegg tilbyr plattformen absolutte screenere for både fundamental og teknisk analyse, noe som gjør det mulig å skreddersy analysen etter individuelle investeringsstrategier og mål.


Topp 5 Selskaper i Teknologisektoren

Ved hjelp av vår screeningmetodikk har vi identifisert de fem mest fremtredende selskapene i teknologisektoren på Oslo Børs, alle notert på hovedmarkedet. Disse selskapene rangerer blant de øverste 15 % i sektoren basert på vår QVM modell, som vurderer kvalitet, verdi og momentum. Dette gjør dem til potensielt interessante kandidater for videre analyse på vår plattform, hvor du kan fordype deg i deres prestasjoner og vurdere dem som en del av din investeringsstrategi.


1. Atea (ATEA)

   - QVM Rangering: 100

   - Kvalitet: 97

   - Verdi: 97

   - Momentum: 76


2. Kitron (KIT)

   - QVM Rangering: 96

   - Kvalitet: 93

   - Verdi: 92

   - Momentum: 78


3. Bouvet (BOUV)

   - QVM Rangering: 89

   - Kvalitet: 86

   - Verdi: 43

   - Momentum: 97


4. Norbit (NORBIT)

   - QVM Rangering: 86

   - Kvalitet: 86

   - Verdi: 72

   - Momentum: 87


5. Tietoevry (TIETO)

   - QVM Rangering: 86

   - Kvalitet: 77

   - Verdi: 100

   - Momentum: 47


Utforskning og Porteføljebygging med InvestWiser


InvestWiser-plattformen gir deg kraftfulle verktøy for å utforske og analysere selskaper på en grundig og tilpasset måte. Enten du er på utkikk etter kortsiktige markedsmuligheter eller langsiktige investeringer, lar plattformen deg skreddersy screeningen etter dine spesifikke behov og preferanser. Med en systematisk tilnærming til screening, analyse og utvelgelse av selskaper, blir det enkelt å gå fra idéstadiet til en ferdig portefølje.


Det er viktig å merke seg at screeningprosessen er ment som en veiledning og inspirasjon, ikke som en endelig investeringsbeslutning. De aksjene som nevnes i denne artikkelen er ment å gi innsikt og inspirasjon, og representerer ikke anbefalinger. Rangeringsmodellen som er brukt, skal betraktes som et verktøy i din samlede analyse, og ikke som det eneste grunnlaget for beslutninger.


Lesning for Utforskning av Muligheter på Oslo Børs


For de som ønsker å fordype seg ytterligere i muligheter på Oslo Børs, og få en dypere forståelse av ulike sektorer og strategier, anbefaler vi følgende artikler:



Disse artiklene gir verdifulle perspektiver og verktøy som kan hjelpe deg med å bygge en robust og diversifisert portefølje. Husk at informasjonen og strategiene som presenteres her, er ment som inspirasjon, og ikke som investeringsanbefalinger. Det er alltid viktig å utføre en grundig analyse eller konsultere en finansrådgiver før du tar beslutninger.


Avslutning


Teknologisektoren på Oslo Børs er veldig liten sammenlignet med internasjonale markeder, men den tilbyr et dynamisk miljø med unike muligheter for innovasjon. Ved hjelp av verktøy som QVM strategien kan investorer få et datadrevet innblikk i hvilke selskaper som kan ha potensial for vekst. Vi oppfordrer investorer til å dykke dypere inn i analysen av disse selskapene på vår plattform og vurdere hvordan de presterer i en bredere portefølje.


For å engasjere deg videre og holde deg oppdatert på våre nyeste nyheter og innsikter, inviterer vi deg til å besøke våre plattformer og ressurser:


For ytterligere lesing og innsikt i våre modellporteføljer og annen verdifull informasjon, kan du utforske våre nylig publiserte analyser:

  • Ny Lansering: InvestWiser 1.4 og Vår Videre Reise: Les mer her

  • Midtveis i 2024: Topp Rangerte Verdi Selskaper på Oslo Børs: Les mer her

  • Dykk inn i Finanssektoren: Potensielle Toppselskaper med InvestWiser: Les mer her


Vi oppfordrer deg til å utforske disse ressursene og bli en aktiv del av vårt voksende fellesskap. Sammen kan vi fortsette å bryte nye barrierer og forme fremtiden for investeringer.


Til slutt, husk at gode resultater starter med gode analyser. Vi i InvestWiser jobber for å gjøre kraftfull analyse tilgjengelig for alle, slik at investorer kan ta informerte beslutninger basert på fakta, med disiplin og selvtillit. Vi ser frem til en spennende tid fremover, og takker igjen for deres støtte.


Med vennlig hilsen,  

Teamet hos InvestWiser


Å investere innebærer alltid risiko, og tidligere resultater gir ingen garantier for fremtidige resultater. Det vi deler med deg er kun informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Vi kan ikke garantere at det vi presenterer er fullstendig og korrekt. Når du tar investeringsbeslutninger basert på vår informasjon, er det ditt eget ansvar og risiko som investor. Vi tar ikke ansvar for eventuelle tap, verken direkte eller indirekte, som måtte oppstå som følge av vårt innhold hos InvestWiser. Vårt innhold kan ikke erstatte profesjonell investeringsrådgivning.

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen

Din investeringsreise starter her.

Bli med tusenvis av investorer som bruker InvestWiser for å ta smartere beslutninger. Alt-i-ett plattformen for analyse og innsikt, skapt for deg.

bottom of page